Draga Komparak 

Pero – mobilna stanica za prodaju i promociju pero proizvoda

naručitelj: Festival Design District Zagreb za Franck d.d.
kreativno vodstvo projekta: Ira Payer, Superstudio d.p.
produkt dizajn: Draga Komparak
fotografija: Domagoj Kunić, Dorotić+Bosnić, Marina Paulenka, Draga Komparak

mjesto izlaganja:
Design District Zagreb (16.-19.6.2016)
Muller, Johann Franck, dućan u tvornici Franck
ATP Umag 2017 (2016., 2017., 2018.)
Weekend Media Festival (2016., 2017.)
Kupujmo Hrvatsko, Plaza centar (22.-23.11.2017.)
Croatian Design Superstore, organizator festivala Design District Zagreb u suradnji s Franckom osmislio je koncept funkcionalne, mobilne stanice za pripremu i posluživanje kave i čaja koji identitet Franckove tvornice i gotovo 125 godina povijesti proizvodnje i kulture kave približava široj javnosti. Dizajn modularnog Franck Pop Up-a, koji potpisuje produkt dizajnerica Draga Komparak, premijerno će se predstaviti Zagrepčanima i turistima u sklopu Design Districta Zagreb od 16. do 19. lipnja 2017. godine.
Ovim projektom Franck nadograđuje svoje usmjerenje prema inovacijama, ovaj puta u suradnji s Croatian Design Superstoreom, koji je kroz svoje karakteristično dizajnersko promišljanje za Franck osmislio koncept atraktivne mobilne ugostiteljske stanice za pripremu i posluživanje kave i drugih toplih napitaka.
Proizvodni kompleks Francka u zagrebačkoj Vodovodnoj ulici, otvoren je davne 1892. godine, kao jedan od prvih velikih pogona prehrambene industrije u Hrvatskoj. Franckova tvornica izgrađena je prema nacrtima arhitekta Kune Waidmanna i danas predstavlja reprezentativan primjer zagrebačke industrijske arhitekture i dizajna. Franck Pop Up utjelovljuje dugu povijest i tradiciju zagrebačke tvornice te doprinos kulturi kave i čaja u čemu Franck predvodi tržište.
— Tatjana Bartaković za Design DistrictIzbor materijala igrao je ključnu ulogu u prenošenju identiteta Franckove tvornice, od teksture, boja, ali i asocijacije na miris svježe pržene kave. Iz toga razloga, vanjskim volumenom modularnog sustava dominira vizualno impresivan korten – materijal koji u kontaktu sa zrakom stvara jedinstvenu boju mjedi, stvarajući kontrast s unutrašnjom stranom modula gdje je korištena funkcionalna, lako periva crna kompakt ploča. Tonovi cinobera, zemljane ciglene boje, drveta oraha, tamni komadi željezne konstrukcije, svi su oni proizašli iz cjelovite priče koju Franck nudi generacijama – iz sadržaja šalice kave i čaja.
Franck Pop Up stanica s vremenom se nadopunjavala dodatnim asortimanom. Dizajn novonastalih proizvoda proširio je osnovnu temu te je kroz dvije godine nastao kompleksan sustav koji se lako prilagođava izlagačkom prostoru, neovisno o njegovoj veličini.

Making of Franck Pop-UpFranck Pop-Up